Webwinkel Keurmerk
Foto
Chakra is een term uit de traditionele Indiase cultuur/religie voor plaatsen in het veronderstelde energielichaam van de mens die binnen die traditie van belang worden geacht voor hun levenskracht. Chakra (Sanskriet cakram) betekent cirkel of wiel.

Hedendaags is er meer belangstelling voor de chakra's. De grootste chakra's worden daarin verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de activering van de diverse lichaamsfuncties zoals ademen, spreken, uitscheiden en lopen. Meditatie en massage zijn er onder andere op gericht de endocriene klieren meer in balans te brengen, ter verbetering van de fysieke gezondheid en de beheersing van de emoties in verband met de mystieke levenswijze.

Een hedendaagse definitie van chakra's luidt:
Een chakra is een centrum van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en afgeeft. Het woord chakra verwijst naar een ronddraaiend veld van activiteit die door de belangrijkste zenuwknopen van de ruggengraat stroomt. Er zijn zes van deze wielen die een reeks energievelden vormen van het stuitje tot het midden van het voorhoofd en een zevende chakra dat zich boven het lichaam bevindt. De zes belangrijkste chakra's komen overeen met de basistoestanden van hoger bewustzijn.

De zeven chakra's, er zijn tal van interpretaties en invullingen van het begrip chakra, afhankelijk van traditie en cultuurverschillen zijn er verschillende lichamelijke, emotionele of spirituele componenten. De meeste tradities hanteren de volgende zeven chakra's, van onder naar boven.
 

De eerste chakra

Foto

De eerste chakra wordt ook wel Muladhara of stuit chakra genoemd.
Muladhara betekent wortel en dit wortelchakra wordt gesitueerd net onder het stuitbeen.
De Muladhara zou het verband leggen tussen het lichaam, de aarde en de manier waarop je je in de wereld beweegt.
De eerste chakra is rood van kleur en is het op lichamelijk gebied gerelateerd aan problemen met onderrug, dikke darm, botten, heupen, bekken en billen.

De tweede chakra

Foto
De tweede chakra wordt ook wel swadhisthana of heiligbeen chakra genoemd.
Swadhisthana betekent zoetheid en wordt gesitueerd ter hoogte van het heiligbeen. Hierdoor wordt het ook wel het sacraal chakra genoemd.
De Swadhisthana (heiligbeenchakra) is oranje van kleur en wordt verbonden met de geslachtsklier, geslachtsorganen, heiligbeen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding.

De derde chakra

Foto
De derde chakra wordt ook wel manipura of zonnevlecht chakra genoemd.
Manipura betekent schitterend juweel of met edelstenen gevuld en wordt gesitueerd ter hoogte van de navel.
De Manipura (zonnevlechtchakra) wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie, deze chakra is geel van kleur en wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte en vegetatief zenuwstelsel.
Het regelt de spijsvertering en heeft een grote invloed op de werking van het onderlichaam..

De vierde chakra

Foto
De vierde chakra wordt ook wel anahata of hart chakra genoemd.
Anahata betekent ongedeerd of ongeschonden en wordt gesitueerd ter hoogte van het hart.
De Anahata (hartchakra) verbindt de onderste drie chakra's van de instincten met de bovenste drie chakra's van het hogere, menselijke bewustzijn, deze chakra is groen van kleur en regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling.
Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe, ontspannen ademhaling duiden erop dat het hartchakra in balans is.

De vijfde chakra

Foto
De vijfde chakra wordt ook wel vishuddha of keel chakra genoemd.
Vishuddha, ook wel Vishuddhi, wordt gesitueerd ter hoogte van de keel.
De Vishuddha (keelchakra) vormt in het lichaam het klank- en spraakcentrum, deze chakra is blauw van kleur en verbindt het hartcentrum met het voorhoofdchakra en wordt beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. Deze chakra stemt ze op elkaar af en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ratio niet de overhand krijgt.

De zesde chakra

Foto
De zesde chakra wordt ook wel ajna of derde oog chakra genoemd.
Ajna wordt gesitueerd op het voorhoofd.
De Ajna (derde oogchakra) zorgt als geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn. Een belangrijk symbool voor het zesde chakra is Shakti Hakini, een androgyne godheid, die zowel het mannelijke als vrouwelijke aspect vertegenwoordigt (de dualiteit wordt overstegen), deze chakra is indigo van kleur en verzorgt de verbinding met de geestelijke wereld en opent de poorten naar intuïtieve kennis en verwijst naar een werkelijkheid die tevoorschijn komt zodra het dualistisch waarnemen van de wereld overstegen wordt en de gedachten tot rust komen. Omdat het voorhoofdchakra de werking van alle endocriene klieren beïnvloedt, is het essentieel voor de gezondheid.

De zevende chakra

Foto
De zevende chakra wordt ook wel Sahasrara of kruin chakra genoemd.
Sahasrara wordt gesitueerd boven het hoofd.
De Sahasrara (kruinchakra) hangt samen met spiritualiteit en verlichting. Dit zevende chakra heeft te maken met het streven naar hogere bewustzijnstoestanden. Een geopend zevende chakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie, voorbij de dualiteit. Dit leidt tot ervaringen van totaal geluk en brengt de verbinding tot stand met een werkelijkheid die voorbij het denken ligt. De energie van dit chakra kan er toe leiden dat men de Mahatma, 'de grote ziel', bereikt, deze chakra is violet van kleur.


| Meer

Onze website gebruikt cookies uitsluitend om het bezoek te meten, we slaan géén persoonlijke gegevens op.